כולנו היינו בסיטואציה הזאת: מישהו בסביבתינו אומר משהו או עושה משהו "לא בסדר" ולפני שאנחנו מספיקים להבין מה קורה בתוכינו, כדור אש עצום עולה לו, מתגלגל מהבטן מעלה מעלה ומתפרץ החוצה בצורה של מילים קשות בטון צורם, שורף כל מה שנמצא בדרכו ושניה אחר כך התגובה הזאת מרגישה לנו כחסרת פרופורציה.
כשאנחנו כועסים, אנחנו לא תמיד מודעים לנזק שאנחנו גורמים לעצמנו. דמיינו לרגע ילד קטן, עומד בחצר האחורית של ביתו, פטיש ביד אחת ושקית מלאה מסמרים בשנייה. בכל פעם שהוא מרגיש כעס או עלבון, הוא תוקע מסמר בגדר העץ. עם הזמן, הגדר מתמלאת במסמרים וכאשר הוא מסיר את המסמרים- נשארים החורים- עדות אילמת לרגשות הסוערים שחווה.

זהו משל ידוע, אבל מה שמפתיע הוא עד כמה הוא קרוב למציאות. מחקר (1) פורץ דרך משנת 2024 חשף תובנות מטרידות על ההשפעה הפיזית של הכעס על גופנו. החוקרים גילו שכאשר אנחנו כועסים, כלי הדם שלנו מתכווצים ונשארים צרים למשך כ-40 דקות לאחר מכן. ממש חותם, בדומה לחורים שנשארים בגדר אחרי שהילד הוציא את המסמרים.
מובילת המחקר מאוניברסיטת קולומביה, מסבירה: "הממצאים שלנו מראים שכעס אינו רק תחושה רגעית. הוא משאיר חותם פיזי על הגוף שלנו, ממש כמו אותם מסמרים בגדר."
אבל הסיפור לא נגמר כאן. מחקר נוסף (2), שנערך ב-2021 באוניברסיטת הרווארד, עקב אחרי יותר מ-17,000 גברים במשך שני עשורים. התוצאות היו מדאיגות: אנשים שכעסו לעתים קרובות היו בסיכון גבוה יותר למחלות לב, בעוד שאלה שביטאו את כעסם בעוצמה רבה היו בסיכון מוגבר לסרטן.
"זה כאילו הכעס הוא רעל איטי," אומרת פרופ' ג'ניפר סמית', פסיכולוגית קלינית. "אנחנו לא רואים את ההשפעות מיד, אבל עם הזמן, הנזק מצטבר."
אז מה הפתרון? האם עלינו פשוט להדחיק את הכעס?
ממש לא. מחקרים מראים שהדחקת כעס יכולה להיות מסוכנת באותה מידה, מגבירה את הסיכון למוות מוקדם ומאיצה את תהליך ההזדקנות ברמה התאית.
כאן נכנס לתמונה המיינדפולנס.
מה זה מיינדפולנס?
לכאורה השיטה פשוטה מאוד: לשים לב למה שקורה ברגע הנוכחי – למחשבות, לרגשות ולתחושות – מבלי לשפוט או לנסות לשנות אותם. השיטה מגיעה ממסורות בודהיסטיות, אבל היום היא מאוד פופולרית בעולם המערבי בזכות המחקרים הרבים שמוכיחים את היעילות שלה להפחתת מתחים, שיפור הוויסות הרגשי, הפחתת כאבים כרוניים, שיפור הריכוז והזיכרון ועוד.
שיטת המיינדפולנס פותחה בשנות ה 70 על ידי פרופ' ג'ון קבט זין שרצה לעזור למטופלים שהרופאים לא הצליחו לעזור להם בכלים קונבנציונליים בבית החולים בו עבד. התוצאות היו נפלאות, ומהר מאד הרופאים התחילו לשלוח אליו את המטופלים שלהם.
השיטה מיושמת כיום בארגונים שונים המשתמשים בשיטה הזו כדי לשפר את הבריאות והרווחה של העובדים והלקוחות שלהם- החל מבתי חולים, דרך חברות טכנולוגיה ועד המשטרה וגופי ביטחון.
בעשור האחרון המגמה הולכת ומתרחבת כשמיליוני אנשים בעולם נוספו למעגל מתרגלי מיינדפולנס. זהו כלי שעוזר להתמודד עם מתחים, לשפר את איכות השינה, להפחית חרדה ואפילו לנהל כאבים כרוניים.

למה מיינדפולנס עושה פלאים בניהול כעסים
פרופ' ריצ'רד דוידסון, חוקר מח ומומחה למיינדפולנס ומדיטציה, מסביר: "מיינדפולנס אינו מביא להתעלמות מהכעס או דיכויו.
מיינדפולנס מפתח את היכולת לזהות אותו לפי שהוא משתלט, להבין אותו, ולהגיב אליו בצורה בריאה יותר."
מיינדפולנס מלמד אותנו להיות מודעים לרגשות שלנו ברגע שהם עולים. במקום להיסחף בגל של כעס, אנחנו לומדים לצפות בו מהצד, כמו צופה בסרט. "זה נותן לנו את המרחב לבחור כיצד להגיב, במקום להגיב אוטומטית," מסביר פרופ' דוידסון.
סיפורה של רחל, מנהלת בת 55, ממחיש את הכוח של מיינדפולנס. "הייתי ידועה בהתפרצויות הכעס שלי בעבודה," היא מספרת. "זה פגע ביחסים שלי עם העובדים ואפילו בבריאות שלי. התחלתי לסבול מכאבי ראש כרוניים ולחץ דם גבוה."
לאחר שהתחילה לתרגל מיינדפולנס, רחל הבחינה בשינוי. "למדתי לזהות את הסימנים המוקדמים של כעס. במקום להתפרץ, אני עוצרת, נושמת עמוק, ומזכירה לעצמי שיש לי בחירה בתגובה שלי. אני מסוגלת להגיד את מה שחשוב לי בדרך נעימה, וזה גם מתקבל טוב יותר".
התוצאות היו מדהימות. לא רק שהיחסים שלה בעבודה השתפרו, אלא גם הבריאות שלה.
"כאבי הראש נעלמו, ולחץ הדם שלי חזר לנורמה," היא מספרת בחיוך.
סיפורה של רחל אינו יוצא דופן. יותר ויותר אנשים מגלים את הכוח של מיינדפולנס בניהול כעסים, הפחתת חרדות ומתח נפשי, הפחתת הסבל מכאבים כרוניים ושיפור הבריאות הכללית.
אז בפעם הבאה שאתם מרגישים את הכעס מתחיל לבעבע, זכרו את הילד עם המסמרים. במקום לתקוע עוד מסמר בגדר הבריאות שלכם, קחו נשימה עמוקה והיו מודעים לרגע. עם תרגול מיינדפולנס, אתם יכולים ללמוד לא רק להוציא את המסמרים, אלא גם למנוע מהם להיתקע מלכתחילה.
זה לא קל, אבל ההשקעה משתלמת. כי בסופו של דבר, הבריאות, האושר ומערכות היחסים שלנו הם המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים לתת לעצמנו.
מעוניינים לשמוע יותר על שיטת המיינדפולנס והאופן שבו היא עוזרת לשלוט בכעס ועלבון, להפחית חרדות, להפחית סבל מכאבים כרוניים, לשפר את השינה, הריכוז והזיכרון?
הירשמו להדרכה (ללא תשלום) שמתקיימת ב 10.3.25.
נרשמים כאן ומיד מקבלים את כרטיס הכניסה במייל.
אם ברצונכם לקבל פרטים מלאים על ההדרכה, ניתן ללחוץ כאן>>
מלאו פרטים כאן להרשמה להדרכה ב 10.3
האמור במאמר אינו מהווה ייעוץ רפואי
(1) הקישור למחקר הראשון:
Shimbo et al, "Translational Research of the Acute Effects of Negative Emotions on Vascular Endothelial Health: Findings From a Randomized Controlled Study", J Am Heart Association, 2024
(2) הקישור למחקר השני:
Trudel-Fitzgerald et al, "Specificity in associations of anger frequency and expression with different causes of mortality over 20 years". Psychosom med, 2021